Corset pour le dos invisible

Een echt en bewezen alternatief voor rugpijn

Nu lage rugpijn meer voorkomt dan ooit, is het een maatschappelijke uitdaging geworden om een oplossing te vinden waarmee patiënten zich beter kunnen voelen terwijl hun mobiliteit behouden blijft.

In de loop van 30 jaar heeft de rugtherapie van Daum meer dan 12.000 patiënten geholpen in hun zoektocht om zich weer comfortabel te voelen zonder hun dagelijkse activiteiten op te offeren.

Belangrijkste effecten*:

*2023 klinisch onderzoek, n=79

Een wereldwijd probleem

Volgens verschillende onderzoeken is lage rugpijn een van de meest voorkomende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, met een prevalentie van 80% wereldwijd.

Voornaamste oorzaak van invaliditeit

Lage rugpijn is de belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid en de belangrijkste oorzaak van werkverzuim. Het is ook bekend dat invaliditeit de levenskwaliteit van patiënten beïnvloedt.

Een zware last voor maatschappij

De geschatte jaarlijkse kosten van lage rugpijn voor de samenleving bedragen 600 miljard dollar. Dat omvat veel directe en indirecte kosten zoals productiviteitsverlies, medische kosten, socialezekerheidskosten of vervangingskosten. De financiële last is alles behalve verwaarloosbaar.

Machteloze patiënten

Jarenlange pijn

De patiënten die we ontmoeten lijden meestal al 15 jaar. Ze hebben alles geprobeerd: fysiotherapie, infiltraties, pijnstillers, operaties, andere rugbeugels. Niets werkt en ze beginnen zich erg eenzaam te voelen.

Erg weinig comfort

Veel van de patiënten die we ontmoeten, zeggen dat ze zich alleen prettig voelen als ze liggen of zitten met kussens die hun onderrug ondersteunen. De rest doet pijn.

Vrees voor de verkeerde beweging

Door de pijn hebben patiënten de neiging om bewegen te vermijden uit angst dat de verkeerde beweging hen duur zal komen te staan. Hoe minder ze bewegen, hoe zwakker ze worden en hoe banger ze worden. Het is een vicieuze cirkel.

Wat moet er worden gedaan?

Om patiënten een langetermijnoplossing te bieden waardoor ze zich niet alleen beter voelen, maar ook echt beter worden, zijn twee verschillende componenten nodig.

Verlichting

Voor de meeste patiënten is de onmiddellijke behoefte dat de pijn stopt. Of dat de pijn afneemt. Ze hebben steun nodig die het zwakke tussenwervelsegment verlicht en hun wervelkolom laat ontspannen.

Beweeglijkheid

Een cruciaal onderdeel van de gezondheid van de wervelkolom is beweging. De meeste onderzoeken pleiten voor een multidisciplinaire aanpak met oefeningen om de rug te versterken, wat op zijn beurt de patiënt helpt om mobiel te blijven en de pijn aan te pakken.

De DAUM® brace

Hoe het werkt

Het unieke van de Daum brace is dat het de verzwakte segmenten van de wervelkolom verlicht door het gewicht te herverdelen over twee laterale zuigers die als steunpilaren en schokdempers fungeren.

De gewichtsverdeling, die dagelijks door de patiënt kan worden aangepast, zorgt voor pijnverlichting terwijl het pneumatische systeem zorgt voor maximale mobiliteit voor de patiënt. Hierdoor voelt de patiënt zich beter en kan hij of zij zelf zijn of haar therapie bepalen.

Hoe we werken

Elke Daum brace wordt op maat gemaakt en met de hand gemaakt om aan de behoeften en specifieke kenmerken van patiënten te voldoen. Elke patiënt wordt onderzocht en aangemeten en de brace wordt in realtime gemaakt om er zeker van te zijn dat niets aan het toeval wordt overgelaten.

Regelmatige follow-upbezoeken zijn een cruciaal onderdeel van de therapie omdat de orthese moet worden aangepast aan de evolutie van de morfologie van de patiënt.

Belangrijkste feiten en cijfers

  • Gewicht orthese : 750 gram
  • 30 jaar ervaring
  • 18e generatie
  • 12.000+ patiënten
  • ISO 13485 bedrijf

2023 klinische studie

Er werd een prospectief longitudinaal onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van de DAUM brace in een opeenvolgende serie van 79 gevallen met lage rugpijn bij proefpersonen met verschillende diagnoses. 28% van de proefpersonen had een operatie ondergaan voordat ze de brace gebruikten, anderen niet. De patiënten werden ingeschreven van februari tot oktober 2023 en drie uitkomstmaten werden geanalyseerd: pijn (VAS), invaliditeit (Oswestry score) en depressie (Zung score).

De bevindingen van deze studie zijn gepresenteerd op de 2023 editie van het BISS (Brussels International Spine Symposium) door F.P. Collignon, MD-PhD, hoofd neurochirurgie van het Delta Hospital en het Parc Leopold Hospital in Brussel.

Pijnscore (VAS)

De VAS-score nam aanzienlijk af met 3,39, van gemiddeld 6,98 op dag 1 tot 3,6 op dag 180 (t(78) = 14,76, p < 0,0001).

Dit weerspiegelt een aanzienlijke afname van het pijnniveau.

Functionele beperkingen (Oswestry)

Ten tweede nam de Oswestry-score significant af, van gemiddeld 45,0% op dag 1 tot 31,2% op dag 180 (t(78) = 10,59, p < 0,0001).

Dit duidt op een verbetering van de functionele beperkingen onder de deelnemers.

Depressie Score (Zung)

De Zung-score vertoonde een opmerkelijke afname, verschuivend van een gemiddelde van 45,6% op dag 1 naar een gemiddelde van 36,2% op dag 180 (t(78) = 7,5, p < 0,0001).

Dit wijst op een positieve trend in het psychologisch welzijn van de deelnemers.

Onze analyse liet een significante correlatie zien tussen de veranderingen in Oswestry- en VAS-scores gedurende 180 dagen. Ook de veranderingen in Zung-scores correleerden significant met veranderingen in Oswestry-scores. Belangrijk is dat geen van deze parameterveranderingen correleerde met de leeftijd van de deelnemers.

Deze bevindingen suggereren gezamenlijk veelbelovende resultaten in verband met het gebruik van ons medisch hulpmiddel, met name op het gebied van pijnmanagement, functionele beperkingen en psychologisch welzijn gedurende de onderzoeksperiode.

Contact en samenwerking

We zijn een team toegewijde professionals dat zich richt op het verbeteren van het welzijn van patiënten en het opbouwen van duurzame relaties met onze klinische tegenhangers. We houden regelmatig presentaties en discussies met specialisten en openen de deuren van onze werkplaats voor hen.

Pathologieën

Onze op maat gemaakte orthese is voorgeschreven en aanbevolen voor de volgende aandoeningen

soulager douleurs de dos

Chronische lage rugpijn

soulager douleurs de dos

Erfelijke scoliose

soulager douleurs de dos

Ankyloserende spondylitis

soulager douleurs de dos

Lumbar osteoartritis

soulager douleurs de dos

Hernia